Paepesteen
De Paepesteen werd in de middeleeuwen in een Paepeoven door de monnikken gebakken. Paap of Paep verwijst naar de Paus , vandaar de benaming. We kunnen dus wel stellen dat we te maken hebben met een baksteen met een historisch verhaal en een geschiedenis. Ook de Paepesteen vind zijn oorsprong in de Ruppelstreek. Historisch gezien was het productieproces hetzelfde als dat van klampsteen. Paepesteen word vaak verward met klampsteen en is nagenoeg enkel op kleur makkelijk te onderscheiden van klampsteen. Tegenwoordig wordt reproductie paepesteen gebakken in ringovens.
Echte paepesteen wordt vandaag helaas een echte zeldzaamheid.
De meeste Paepesteen zit in kerken , kloosters , kastelen en vaak ook heren-boerderijen. Het was destijds de baksteen van de rijken. Mede door de bescherming van dit bouwkundig erfgoed is paepesteen nog erg moeilijk te vinden. Als je hem vind betaal je dus een groot stuk exclusiviteit.